sözün özü

“Hayatınızın tadını çıkarmaya karar vermeden önce her şeyin mükemmel olmasını beklemeyin.” Joyce Meyer


31 Temmuz 2020 Cuma

NASA'dan Salda Gölü paylaşımı: Mars'taki kratere benzeyen tek yer

Jez Mars gibi

Jez like Mars

Mars'taki Jezero Krateri'ne gidemeyebilirsiniz ama bir sonraki en iyi şeyi ziyaret edebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye. Bir dünya uzakta olmasına rağmen, Salda Gölü kuru Mars göl yatağı gibi benzer mayınbilimi ve jeoloji salar.

Araştırmacılar, Salda Gölü'ndeki anlayışlarını Mars 2020 görevi, antik yaşamın izlerini aramak için perseverance gezgini krater içine düşecek. Purdue Üniversitesi'nde gezegen bilimcisi ve Azim bilim ekibinin üyesi olan Briony Horgan, "Salda Gölü'nü ziyaret etmenin en güzel yanlarından biri, antik Jezero Gölü'nün kıyılarında durmanın nasıl bir şey olduğunu anlamanızı sağlıyor." dedi.

Jezero, Mars'taki daha büyük bir çarpışma havzasının kuzeybatı köşesinde yer alan 45 kilometrelik (28 mil) genişliğinde ki antik çarpışma krateridir. Bir zamanlar delta yatakları tarafından kanıtlandığı gibi, bir göl içerdiği için dikkat çekicidir. Daha önce, bilim adamları krater boyunca karbonat mineralleri keşfetti. NASA'nın verileri kullanılarak Mars Keşif Aracı (MRO), Horgan ve ekibi yakın zamanda bu karbonat minerallerinin bazılarının gölde oluşmuş olabileceğine dair kanıtlar buldular.

Horgan ile çalışan Purdue'da yüksek lisans öğrencisi olan Brad Garczynski, "Karbonatlar önemlidir, çünkü o ortamda bulunan mikroplar, organikler veya geçmiş mikrobiyal yaşamın kanıtlarını sağlayan belirli dokular gibi her şeyi yakalamada gerçekten iyidirler." dedi. "Ama Jezero'ya gitmeden önce, yaşam için araştırmamıza odaklanmak için bu karbonatların Dünya'da nasıl oluştuğuna dair bir bağlam kazanmak gerçekten önemlidir."

Salda Gölü' nün Jezero Krateri' nde bulunanlara benzer karbonatlar ve biriktirme özellikleri (deltalar) içeren dünya üzerinde bilinen tek göl olduğu da böyledir. Yukarıdaki ilk görüntü, MRO'nun Bağlam Kamera. Spektral veriler gösteren imzalar bilim adamları eski bir gölün kıyı şeridi ve plajları olduğuna inanıyoruz krater, batı kenarında karbonatlar. Karbonatlar da mevcut Delta, Hangi Perseverance iniş planlanan sitedir.

İkinci görüntü, 8 Haziran 2020'de Salda Gölü'nü Operasyonel Arazi Görüntüleyici (OLI) Landsat 8 üzerinde. Göl, çevredeki ana kayadan aşınmış ve yıkanmış kaya yatakları ile dolu alüvyon fanları içerir (Jezero'daki deltaya benzer). Malzemenin Salda Gölü'nde nasıl biriktisi olduğunu inceleyerek, ekip Jezero Gölü'ndeki çeşitli biriktirme işlemleri hakkında daha fazla bilgi edinebilir.

Salda Gölü çevresindeki beyaz kıyı şeridi, Jezero'da tespit edilen karbonat minerallerine benzeyen hidromagitin hakim olduğu kum ve çakıllardan oluşur. Horgan, Salda Gölü'nün kıyı şeridindeki hidomagnesit çökeltilerinin mikropların yardımıyla oluşan "mikrobiyalitler" adı verilen büyük höyüklerden aşındığı düşünülmektedir. Salda Gölü'nde, mikrobiyal paspaslar kıyı şeridine yakın su yüzeyinin hemen altında yaşıyordu. Mikrobiyaliteler arttıkça, karbonat malzemeleri dahil ve büyük teras adaları oluşturdu.

Ağustos 2019'da Garczynski, Salda Gölü'ndeki bir mikrobiyalite adasının bu fotoğrafını çekti. İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki meslektaşlarıyla işbirliği yapan Purdue araştırma ekibi neredeyse bir hafta geçirdi gölün çevresini ve çevresini inceler. Garczynski, bu adaların zamanla aşınması beklendiğini ve sonunda kıyı şeridi boyunca plaj tortuları olarak taşınacağını, yeniden çalışAcağını ve birikeceğini söyledi.

Horgan, "Yapıların kendileri, mikrobiyal aktivitenin söz konusu olduğunun iyi göstergeleridir." dedi. "En iyi senaryo, Salda Gölü'nde gördüğümüz mikrobiyalitler gibi bir şey bulmak tır.

Horgan için bir co-araştırmacı Mastcam-Z görüntüleme cihazı, Hangi Perseverance rover için ana bilimsel gözler olarak hizmet verecek. Cihaz Jezero mozaikleri oluşturacak, basit mineral tanımlaması yapacak ve arazinin haritasını çıkaracaktır.

Horgan, "Salda Gölü'ndeki çalışmalarımızın çoğu, hangi yatakların Mars'a en çok ziyaret emellerine gidilebilen leri belirlemeye yardımcı oluyor." dedi. "Salda Gölü'nde yaptığımız işin aynısını yapacağımız için heyecanlıyız, ama şimdi Jezero'da yerdeki aletlerimizle."

Lauren Dauphin tarafından NASA Dünya Gözlemevi görüntü, Landsat verileri kullanarak ABD Jeolojik Araştırma. NASA / JPL-Caltech / MSSS / Tanya Harrison sayesinde Jezero Crater görüntü. Fotoğraf nezaket Garczynski, B. J, ve diğerleri (2020). Hikaye tarafından Kasha Patel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow Us @soratemplates