sözün özü

“Hayatınızın tadını çıkarmaya karar vermeden önce her şeyin mükemmel olmasını beklemeyin.” Joyce Meyer


7 Eylül 2019 Cumartesi

İnsanlığa ders veren köpeğin öyküsü: Hachiko

Hachiko Kimdir?

1923’te doğmuş olan Akita cinsi bir köpektir. 1924 yılında Tokyo Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde görev yapmış olan Japon profesör Dr. Hidesaburo Ueno’nun bu köpeği Shibuya Metro İstasyonu’nun da bulmasıyla başlar.
İnsanlığa ders veren köpek
Köpeği beslemeye başlamış olan Profesör Ueno, köpeğin adını Japoncada “sekiz” anlamına gelen Hachiko koymuş. Sekiz sayısı onların inanışlarına göre şans getiren bir rakammış. Bu muhteşem köpek, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya kadar yürüyen sahibine eşlik edermiş. Sahibi ile birlikte metronun dış kapısına gider daha sonra sahibi gittikten sonra geri dönermiş. Her gün aynı şekilde devam ederken bir akşam üniversite dönüşünde metronun çıkışında profesör köpeğinin kendisini beklediğini görmüş. Ve bu duruma epeyce şaşırmış. Bu sevimli köpek, sahibinin her gidiş ve dönüş saatlerinde eşlik edermiş. Onun bu davranışları herkes tarafından dikkat çekmeye başlamış ve herkes tarafından konuşulmaya başlamış.
Bir yıl boyunca, her sabah sahibini metroya kadar götürürmüş, her akşam iş çıkışında da metronun önünde karşılarmış. Bir gün sabah sahibine yine metro istasyonuna kadar eşlik etmiş. Dönüş saatinde gittiğinde profesör gelmemiş. Çünkü Profesör, Ueno üniversitede kalp krizi geçirip ölmüş. Haftalar, aylar boyunca her akşam Tokyo metrosunun Shibuya İstasyonu’nun kapısında beklemiş. Tam 9 yıl boyunca sahibinin gelmesini bekleyen Hachiko 1935’te, 11 yaşındayken metronun kapısında ölmüş.
İnsanlığa ders veren köpeğin öyküsü
Tokyo’ya gidenlerin Shibuya istasyonunun kapısında karşılaştığı köpek heykeli Hachiko’dur. Japonlar, sadakat ve insan-hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 9 yıl boyunca sahibini beklediği yere onun heykelini diktiler.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra savaş sırasında tahrip olan heykelin yerine 1948’de yenisini dikmişler. Aynı zamanda sahibiyle mezarları yan yanaymış. Hachiko’nun beklediği Shibuya İstasyonu’nun o kapısı, Hachiko çıkışı olarak biliniyormuş ve Tokyo’nun en önemli buluşma merkezlerinden biriymiş. Her yıl Hachiko’nun ölüm yıl dönümü olan 8 Mart’da birçok hayvansever heykelin önünde buluşuyorlarmış.
İnsanlığa ders veren köpeğin öyküsü
Hachiko’nun öyküsü 1987 yılında bir japon filmine de konu olmuş. Türkiye’de de Japon Filmleri Festivali’nde gösterilmiş. 70 yıl önce yaşanmış olan bu hikayenin Hollywood versiyonu da çekilmiş, profesörü ise Richard Gere canlandırmış. Ve aynı zamanda vücudundan geriye kalanlar içi doldurularak 1935 yılından itibaren Tokyo Ulusal Bilimler Müzesi’nde sergilenmeye başlanmış.

https://unifestal.com/animal/kopegin-oykusu-hachiko/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow Us @soratemplates